Istoric

Asociația Urban Search And Rescue Service Romania (prescurtat U.S.A.R.S. Romania  sau în traducere Serviciul de Căutare – Salvare Urbană din România) a fost inființat de membrii Unității Zonale Muntenia a Search And Rescue Service (SARS) ca un continuator și dezvoltator al activității începute de Dr. Cătălin Popa și de echipa sa în 2008.

Înainte de 2008 Cătălin Valentin Popa a constituit o unitate de Salvatori Voluntari aflată în subordinea CL Petrila.

Intervenții numeroase, alături de echipele de salvatori minieri și de salvamont i-au adus, echipei din Petrila, prestigiu în Valea Jiului.

2008 alături de câtiva membrii ai echipei, Cătălin Valentin Popa a înființat Asociația Search And Rescue Service Romania.

2010 Radu Berca, Florentin Tănase și Andrei Terentiac au înființat Unitatea Zonală „Muntenia” a Search And Rescue Service Romania care a funcționat până în decembrie 2017.

Școala SARS a fost prima etapă de pregătire profesională a mebrilor nou înființatei unități de intervenție. Au urmat cursuri și dobândirea de atestate profesionale în prim ajutor medical specializate, imobilizare și transport politraumă, management avansat al pacientului nou născut, copil și adult, salvarea de la înălțime, alpinism utilitar, salvare montană și speologică, salvare din mediu cu potențial de emisie de gaze toxice, inflamabile și explozive, scafandrerie și salvare din apă, inspector de protecție civilă, managementul incidentelor cu multiple victime, masterat în medicina de dezastru, formare de formatori etc. Participarea la exerciții naționale și internaționale de prim ajutor și salvare aveau să aducă experiența necesară constituirii și închegării unei echipe unitare, profesioniste, pregătite să intervină eficient și coerent în salvarea vieții umane.

Parteneriate încheiate cu Asociația pentru Siguranță Auto, Societatea Națională de Cruce Roșie din Romania, Societatea de Salvare din București, Asociația „Foișorul de Foc – voluntariat și parteneriat pentru viață” ne-au dat posibilitatea să ne implicăm în proiecte sociale și sa ne punem în practică abilitățile.

2018 iunie organizati ca Echipă de Căutare Salvare, membrii actualei asociații, au participat la Exercițiu de intervenție cu forțe ți mijloace în teren, organizat de Primăria sectorului 2 București.

2019 se înființează, actuala asociație, de către Radu Berca, Andrei Terentiac, Adrian Gheorghe, Cosmin Terentiac, Florentin Tănase, și Bogdan Vișan.