SARS – nCoV 2 & COVID-19

Termeni:

SARS-nCoV-2 este cunoscut și sub numele de: Coronavirusul 2019-nCoV sau Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 este virusul răspunzător de Pandemia 2019 – 2020 și se crede că are origine zoonotică.

Este un virus ca face parte din familia Coronaviridae, Subfamilie Orthocoronavirinae, Gen Betacoronavirus.

Există sute de tulpini ale SARS-CoV, dar majoritatea nu infectează omul. Până la momentul pandemiei din 2019 – 2020 se credea că doar câteva dintre ele pot infecta oamenii: 229E, NL63, OC43, HKU1, MERS-CoV și SARS-CoV. În decembrie 2019 s-a constat că și un al șaptelea poate fi factor etiologic pentru boli umane: 2019-nCoV.

Două pandemii au afectat recent omenirea pornind de la aceste tulpini: Sindromului respirator acut sever (SARS) provocat de SARS-CoV sau SARS-CoV-1 în 2002 – 2004 și Sindormul respirator acut sever 2 (COVID-19) provocaat de SARS-CoV-2 în 2019 – 2020.

Virusul are o perioadă de incubație de între 2 și 14 zile dar au fost raportate cazuri cu o perioadă de până la 24 de zile.

COVID-19 (abreviere din limba engleză CoronaVirus Disease 2019), este un sindrom respirator viral cauzat de noul coronavirus SARS-nCoV-2 și este cunoscută și sub numele de:

  • Sindromul Respirator Acut 2019 – nCoV,
  • Sindromul Respirator Acut Sever 2,
  • Pneumonia Wuhan,

A fost identificată pentru prima dată în orașul Wuhan, capitala provincia Hubei din China, în rândul pacienților care au dezvoltat pneumonie fără o cauză clară.

Transmisia primară de la om la om este prin intermediul Picăturilor lui Flügge[1] persoanelor infectate. Transmiterea poate fi limitată prin igienă.

Boala se poate prezenta asimptomatic sau cu puține simptome, nespecifice . Unii pacienți au drescris simptome digestive la debut (scaune diareice, dureri abdominale, greață, vărsaturi) alții simptome discrete din spectrul guturaiului (disfagie, disfonie, rinoree) însoțide de stare subfebrilă sau febră moderată. După o perioadă de câteva zile de acalmie boala evoluează cu simptome brusc instalate: febră, tuse seacă, senzație de “gât uscat”, dificultăți de respirație, dureri musculare și oboseală. Poate evolua spre pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută și deces.

U.S.A.R.S. Romania și Lupta contra COVID-19

În contextual actual al Pandemiei COVID-19 și al situației reale, membrii Asociației URBAN SEARCH AND RESCUE SERVICE ROMANIA nu puteau râmâne indiferenți la nevoile din sistemul sanitar.

S-a inițiat o campanie de strangere de fonduri, cu numele „Lupta contra COVID-19” destinate sprijinirii personalul medical din prima linie pornind de la ideea că daca ei se îmbolnavesc, pe voi va mai salveaza nimeni.

Mulțumită sponsorilor generoși am putut să achiziționăm, prioritr de la companii din Romania, și să donăm serviciilor de ambulanță și spitalelor ce primesc pacienți cu COVID-19 (de boli infecțioase si cu unități sau cu compartimente de urgență) echipament individual de protecție, viziere din policarbonat, combinezoane dezinfectabile și reutilizabile, măști FFP 2 etc.


Având în vedere evoluția ascendentă a numărului de îmbolnăviri în Romania este nevoie în continuare de sprijin. Campania continua!

Așteptăm să vă implicați ca sa-i ajutăm pe cei care vă salvează!

[1]Picăturile lui Flügge        sunt picături de secreție nazofaringiană, ce conțin germeni patogeni expulzate în aer prin tuse, strănut, conversație, care se reduc dimensional prin evaporare la nucleosoli – particule foarte mici (1–10 μm în diametru), uscate, și pot rămâne în aer pentru perioade lungi de timp, contribuind astfel la transmiterea unor boli infecțioase de la un individ la altul prin intermediul aerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *