Definitiile de caz pentru Sindromul Respirator Acut cu Noul Coronavirus (COVID-19)

Document elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile

Actualizare 27.03.2020

Caz suspect

1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic SI cu istoric de calatorie sau sedere intr-o tara/regiune cu transmitere comunitara, in perioada de 14 zile anterioare datei debutului.


SAU


2) Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 case in perioada de 14 zile anterioare datei debutului.


SAU


3) Pacient cu pneumonie fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic.


SAU


4) Pacient cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI care necesita spitalizare peste noapte)) SI fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic.

Contactul apropiat

1) Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19.

SAU

2) Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână neurmată de igiena mâinilor).

SAU

3) Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de mănușă).

SAU

4) Persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mica de 2 m și pe o durată de peste 15 minute.

SAU

5) Persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sală de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mica de 2 m.

SAU

6) Persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrjire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

SAU

7) Persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID-19 și care a stat pe unul din cele 2 rânduri în orice direcție față de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrijire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului în avion indică o expunere mai extinsă for fi considerați contacți apropiați toți pasagerii din zona respectivă din avion sau chiar toți pasagerii din avion.

Link-ul (legatura) epidemiologic(a) ar fi putut avea loc in perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

Caz confirmat

Persoana cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *