Sfaturi pentru creșterea imunității
Pagină în construcție
Sistemul imunitar (din lat. imunis = liber, curat) este un termen folosit în biologie pentru definirea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții patogeni. Acest rol de apărare este important pentru menținerea sănătății organismului, în cadrul raporturilor sale multiple cu mediul înconjurător, unde este supus continuu influenței factorilor externi. Toate organismele vii dispun de un astfel de sistem de apărare, dar sistemul imunitar este cu atât mai complex cu cât organismul considerat este mai sus situat pe scara evoluției biologice. La vertebrate acest sistem s-a perfecționat, devenind mai complex, acționând mai diferențiat și mai eficace.
În mod normal, sistemul imunitar caută îndepărtarea sau distrugerea corpurilor străine nesănătose sau nefavorabile sănătății sale, pătrunse în organism (agenți patogeni), cât și distrugerea unor structuri proprii dăunătoare, alterate. (1)
Un sistem imunitar deficitar nu va putea proteja organismul de boli, inclusiv de cancer și va contribui totodată la procesul de îmbătrânire prematură.
- Sistemul imunitar acționează pentru împiedicarea pătrunderii agentului patogen în corp prin câteva mecanisme:
- Barierele mecanice și fiziologice sunt compuse din piele, mucoase, saliva, sucul gastric, enzimele intestinale
- Bariera celulară din sânge și țesuturi compuse din: celulele neutrofile granulocite, limfocitele T și B, moncite, macrofage, care fagocitează agentul patogen.
- Bariera umorală formată din anticorpi care nu se pot deplasa activ ca și celulele din sistemul de apărare ci sunt transportați pasiv de curentul sanguin și limfatic fiind constituiți din molecule proteice care se fixează pe membrana celulară a agentului patogen, care va fi inactivat și distrus. (1)
Imunitatea este impărțită în două tipuri:
- înnăscută sau naturală – imunitatea cu care ne naștem. Nu se modifică în cursul vieții,
- dobândită, instalată în urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare. (2)
Schimbări minime în stilul de viață pot aduce beneficii majore în întărirea sistemului imunitar și pregătirea acestuia să facă față contactului, imposibil de evitat, cu multitudinea de agenți patogeni din mediu.
Nivelul de stres crescut este responsabil de creșterea vulnerabilității organismului deoarece mecanismele de apărare devin insuficiente și ineficiente sub efectul cantității mari de adrenalină și cortizol (hormonii stresului). Îmbinarea activităților cu crad crescut de stres cu perioade relaxante și suportul psihologic în momentele dificile sunt de mare ajutor.
Omul este o ființă socială, Se simte bine în grupuri iar singuratatea constituie un factor de stres și anxietate, tocmai de aceea duce la un răspuns deficitar al sistemului imunitar, după cum arată un studiu publicat in Antioxidants and Redox Signaling.
Somnul insuficient sau de proastă calitate ne face sa vulnerabili la contactarea virozelor și alte tipuri de infecții. Pe termen lung produce agitație, neliniște, iritabilitate și e responsabil de creșterea riscului de declanșare a sindromului metabolic. Lipsa somnului este asociata cu o productie diminuata de globule albe. Respectarea unui program de somn contribuie la protecția fiecăruia dintre noi.
Alimentația corectă este esențială pentru fortificarea sistemului imunitar. Acesta are nevoie de antioxidanți, vitamine, minerale, aminoacizi, oligoelemente. O vizită la nutriționist poate aduce informații interesante, un meniu variat dar corect construit care să ne bucure simțul gustativ și să ne ajute sistemul imunitar.
Activitatea fizică practicată regulat contribuie prin aportul sporit de oxigen in organism la susținerea sistemului imunitar. După unii autori de studii științifice este suficient un efort de 20 de minute de 3 ori pe săptămână pentru ase constata o îmbunătățire a reactivității sistemului imunitar. Evident practicarea sportului de întreținere va avea beneficii multiple asupra organismului. Efortul fizic exesiv făcut însă face organismul vulnerabil in fata infectiilor.
Nicotina și alcoolul reduc numărul de celule T și de limfocite privând sistemul imunitar de elemente esențiale în răspunsul la atacul virusurilor, bacteriilor, fungilor și altor factori patogeni. Renunțarea la fumat și reducerea consumului frecvent și/sau în cantități excesive de alcool sunt o modalitate de a întării sistemul imunitar.
Igiena riguroasă contribuie la prevenția îmbolnăvirilor. Spălarea frecventă și eficientă a mâinilor* este deosebit de importantă.
Informatie preluată din site-ul https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/sa-stimulam-imunitatea-infografic
Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
* Tehnica de spălare corectă a mâinilor e descrisă în articolul cu același nume
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- 1 wikipedia
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2 https://www.reginamaria.ro/articole-medicale