Regimul alimentar în Boala diareică

Boala diareică acută reprezintă eliminarea unei cantități anormale de scaun, în special de apă (peste 300g/24 ore) cu frecvență mare (3-40/24 ore)

Scaune diareice, acompaniate frecvent de febră , inapetență, greață și vărsături, dureri abdominale, balonări și meteorism fac parte din „Sindromul diareic”. Datorită pierderilor de lichide, în lipsa unui regim alimentar și a unui tratament adecvat, boala poate evolua spre dezechilibre hidro-electrolitice, tulburări hemodinamice urmate de colaps cardiovascular până la deces.

Regimul alimentar

Alimentele permise, într-un regim normal sărat, sunt:

  • ceai de mentă, neîndulcit, / apă fiartă și răcită
  • stiks-uri, covrigei sărați, biscuiți (fără zahăr sau cremă), pâine prăjită
  • brânză slabă (de vaci, telemea),
  • carne slabă, fiartă sau friptă de pui sau de vită – la 24 de ore de la ultima vărsătură
  • supă de zarzavat (ceapă, morcovi, păstârnac, pătrunjel, țelină, ceapă) FĂRĂ cartofi, roșii, dovlecei, varză, mazăre, fasole, zeamă de carne!
  • morcovi fierți, orez fiert, paste făinoase cu brânză slabă, FĂRĂ unt!
  • lapte delactozat,
  • ou fiert tare – la 24 de ore de la ultima vărsătură
  • măr copt, banană – la 24 de ore de la ultima vărsătură