Boala diareică acută reprezintă eliminarea unei cantități anormale de scaun, în special de apă (peste 300g/24 ore) cu frecvență mare (3-40/24 ore)
Scaune diareice, acompaniate frecvent de febră , inapetență, greață și vărsături, dureri abdominale, balonări și meteorism fac parte din „Sindromul diareic”. Datorită pierderilor de lichide, în lipsa unui regim alimentar și a unui tratament adecvat, boala poate evolua spre dezechilibre hidro-electrolitice, tulburări hemodinamice urmate de colaps cardiovascular până la deces.
Regimul alimentar
Alimentele permise, într-un regim normal sărat, sunt:
- ceai de mentă, neîndulcit, / apă fiartă și răcită
- stiks-uri, covrigei sărați, biscuiți (fără zahăr sau cremă), pâine prăjită
- brânză slabă (de vaci, telemea),
- carne slabă, fiartă sau friptă de pui sau de vită – la 24 de ore de la ultima vărsătură
- supă de zarzavat (ceapă, morcovi, păstârnac, pătrunjel, țelină, ceapă) FĂRĂ cartofi, roșii, dovlecei, varză, mazăre, fasole, zeamă de carne!
- morcovi fierți, orez fiert, paste făinoase cu brânză slabă, FĂRĂ unt!
- lapte delactozat,
- ou fiert tare – la 24 de ore de la ultima vărsătură
- măr copt, banană – la 24 de ore de la ultima vărsătură