Infecție a cavității orale cu frecvență crescută, candidoza bucala este determinată de diverse tipuri de levuri (ciuperci) dintre care cele cea mai frecventă este candida albicans.
Favorizată de igiena orala deficitara, mai ales in cazul persoanelor purtatoare de proteza dentara, excesul de antibiotice, mai ales în contextul unui sistem imunitar slabit. Diabetul zaharat este un alt factor predispozant.
Primele simptome sunt senzația de arsură apărută la nivelul cavității bucale și a gâtului. Evoluția continuă cu apariția placardelor albicioase aderente la mucoasă. Durerea la atingere, periaj sau în timpul alimentației este însoțită de posibile sângerări. Alterarea percepției gustului sau gust neplăcut sunt descrise de unii dintre pacienți.
Diagnosticul trebuie pus în cabinetul de ORL sau în cel stomatologic (medicină dentară).
Foarte usor transmisibila, prin contact direct cu o persoana infectata sau cu obiecte contaminate boala se poate trata dar tratamentul este de lungă durată. De multe ori este nevoie de două reprize de câte 7 zile la distanță de o lună.
Prescripția medicală cuprinde Nistatin cpr., Violet de gențiană soluție 1%, Aftibloc spray.
Glicerina boraxată poate ajuta și ea alături de gargara cu soliție de Bicarbonat de sodiu.
Spălarea cu apă de gură, chiar dacă dificil de realizat la începutul tratramentului datorită durerilor provocate crește eficiența tratamentului.
Ceaiuri de nalba, galbenele sau mărul lupului pot ajuta, de asemenea
In perioada tratamentului este interzis cosumul de lactate proaspete, in special laptele dulce, in schimb este recomandat consumul de iaurt sau lapte batut.
Chiar daca simptomele dispar, dupa 3-4 luni este recomandat sa repetati examentul de specialitate in cabinetul ORL.
C cura cu vitamina C si echinacea, vor duce la fortificarea sistemului imunitar, una din cuzele principale a le candidozei orale fiind slăbirea acestuia, cum am precizat și la începutul articolului.
Dg. Candidoză orală
Rp. 1 Nistatin cpr Nr. XX
Rp. 2 Violet de gențiană sol. aq. fl. Nr. I
Rp. 3 Afti blocc spray fl. Nr. I
Rp. 4 Bicarbonat de sodiu pulvis
modalitatea de administrare vă va fi recomandată în urma consultului de medicină dentară (stomatologie) sau ORL.